Poloosy TVR X-Ball

16.07.2013 21:02

Společnost TVR představila v oblasti RC modelů neobvyklé řešení hnacích otočných poloos, přesněji řečeno jejich kloubů. Namísto běžného kardanova kloubu je na poloosách kuličkový homokinetický kloub. Je to technicky stejné řešení, jako se používá u skutečných osobních aut s hnanou přední nápravou. Jak asi víte, kardan přináší mnohé potíže, předně ne příliš velké výchylky kloubu, citelné vibrace při kolech v rejdu, způsobené kolísáním obvodové rychlosti hnané hřídele a také není příliš odolný při větší zátěži.

Naopak kuličkový homokinetický kloub všechny tyto problémy nemá. Umožňuje výchylku rejdu až 50°, obvodovou rychlost má konstantní a v tomto šestikuličkovém provedení má až trojnásobné možné zatížení proti klasickému kardanu! To vše přinese mnohem hladší a klidnější chod, mnohem delší životnost, menší poloměr zatáčení modelu a v neposlední řadě výrazně vyšší možný přenesený krouticí moment.

Schema funkce kuličkového homokinetického kloubu:

Poloosy s těmito klouby se zatím vyrábí pouze pro modely Traxxas Revo a E-Revo, T-Maxx a E-Maxx. Jsou ale řešeny jako stavebnice, veškeré komponenty se dají zakoupit samostatně, takže nebude až takový problém upravit si poloosy přesně pro Vaše použití.

Sada 2 kusů kompletních poloos se prodává za 75 USD. Pro více informací navštivte web výrobce.